• ჩვენ შესახებ
  • კონტაქტი
  • რეკლამა
  • კონფიდენციალურობის პოლიტიკა
  • OK! Magazine
    • რედაქტორისგან
    • ინტერვიუ
    • პერსონა
  • OK! Books
    • Fashion
    • Health & Beauty
    • Décor
    • Travel
    • Gastro
    • Techno
  • OK! News
  • Hollywood News
  • Fashion News
  • სამეფო ოჯახი
  • წყვილები
შედეგები არ არის
ყველა შედეგის ნახვა
  • OK! Magazine
    • რედაქტორისგან
    • ინტერვიუ
    • პერსონა
  • OK! Books
    • Fashion
    • Health & Beauty
    • Décor
    • Travel
    • Gastro
    • Techno
  • OK! News
  • Hollywood News
  • Fashion News
  • სამეფო ოჯახი
  • წყვილები
შედეგები არ არის
ყველა შედეგის ნახვა
OK Magazine
შედეგები არ არის
ყველა შედეგის ნახვა
მთავარი Gastro
#OK! ტენდენციები და გასტრონომია

#OK! ტენდენციები და გასტრონომია

თებერვალი 26, 2021
საკითხავი დრო: 1 min read
Share on Facebook

იმ პერიოდში, როდესაც გასტრონომია დაიბადა, ფრანგებმა მაშინვე შეძლეს ამ მიმართულებით მაღალი ხარისხის ჩვენება. თითო თავადის, კნიაზის, ბარონის, კონდის, მეფის თუ იმპერატორის კარზე სულ ცოტა 50 ადამიანი იდგა სამზარეულოში და ამზადებდნენ უამრავ კერძს იმისათვის, რომ მაღალი საზოგადოების მოთხოვნები დაეკმაყოფილებინათ.

აღსანიშნავია, რომ პირველი სართული ყოველთვის ბინძური იყო, რადგან მაშინ არ არსებობდა ასფალტი, ქვით გახლდათ დაგებული გზები, აქ ყოველთვის ცხოვრობდნენ დაბალი კლასის ადამიანები და მათში იმ დროიდანვე არ იყო დაფასებული გასტრონომია, მზარეულები და შეფები. ისინი ცხოვრობდნენ პირველ სართულზე, რადგან მონარქიის დაშლის შემდეგ მათ დაკარგეს სამსახური. გადარჩენისათვის და არსებობისათვის ერთადერთი საშუალება კი კერძების მომზადება იყო, რადგან მეტი არაფერი იცოდნენ. ამიტომ მათ, ვისაც საშუალება ჰქონდა, პირველ სართულზე გახსნეს რესტორნები და დაიწყეს კერძების მზადება. სწორედ ასე დაიბადა მეჩვიდმეტე საუკუნის შუა პერიოდში პირველი რესტორნები.

შეიქმნა კერძი, გარნირი და სოუსი. ჩვენ, ქართველებს, არ გვაქვს კერძი, რომელსაც აქვს თავისი გარნირი და სოუსი, თუ სპეციალურად არ ავიღეთ რამდენიმე სხვადასხვა სახეობის კერძი, მაგალითად, საცივი, ღომი და გებჟალია. ერთად მივირთმევთ ბევრ რამეს, მაგრამ ინდივიდუალური კერძის კულტურა, რომლებიც ერთი მეორესთან არის შეკრული და ბალანსშია, გასტრონომიის ისტორიაში არ გვაქვს.

უკვე მოგვიანებით, XIX-XX საუკუნეებში, კვლავ საფრანგეთში დაიბადა მაღალი სამზარეულოს ხედვა, უფრო ბურჟუაზიული და სულ რაღაც ოცი წლის უკან კიდევ განიცადა მესამე ევოლუცია გასტრონომიამ მოლეკულური სამზარეულოს სახით. რა თქმა უნდა, ამ ყველაფერს აქვს თავისი პერიოდები. ისტორიულად, რაც ნაკლებად განვითარებული ხარ, მით უფრო ხანგრძლივია კონცეპტი, მაგრამ დღეს ისე სწრაფად მივიწევთ წინ, რომ 20 წელი უკვე ძალიან დიდი დროა ტენდენციისთვის.

დღევანდელი მოდა იბადება საფრანგეთსა და იტალიაში, ხოლო შემდეგ უკვე ტენდენციები იბადება აშშ-ში, ნიუ იორკში. აქედან გამომდინარე, ჩვენი ქვეყნები დამოკიდებულები არიან რომელიღაც კონკრეტულ ტრენდზე. ამ ოცი წლის განმავლობაში, სანამ ახალი ტენდენციები დიდი აქტუალობით სარგებლობდა, ადამიანებს მობეზრდათ და ძალიან მოენატრათ ძველი. მიხვდნენ, რომ ადამიანმა არ უნდა დაკარგოს თავისი კულტურა, ისტორია, და მათთვის ეს გრძნობა უფრო ძვირფასი გახდა.

აქედან გამომდინარე, ვუბრუნდებით ისევ ტრადიციულ სამზარეულოებს, ანუ კერძის მოთავსებას თეფშზე და მისი აწყობის სტრუქტურას. ევროპაში უკვე გადის მოდიდან მოლეკულური სამზარეულო, „ფაინ დაინინგი“, ჩვენთან კი ახლა შემოდის, მაგრამ წამყვან ქვეყნებში უკვე ვუბრუნდებით იმას, რასაც ვაკეთებ მე. მუდამ  განახლებული ინფორმაცია მაქვს და ჩვენი ჯგუფი ყოველთვის თვალყურს ადევნებს ტენდენციებს. რასაც ჩვენ მომხმარებლებს ვთავაზობთ, არის ქართული ტრადიციული და ყველა მათგანს აქვს ჩვენი ჯგუფის საავტორო ხელწერა.

ასევე გაეცანი

OK! აჩუქე შოკოლადი, აჩუქე „შიკოლი“
Gastro

OK! აჩუქე შოკოლადი, აჩუქე „შიკოლი“

აპრილი 11, 2021
#OK! „ცუმბო პოპსი“ − ჯანსაღი გემოს ფორმულა დაუჯერებელი ემოციებისთვის
Gastro

#OK! „ცუმბო პოპსი“ − ჯანსაღი გემოს ფორმულა დაუჯერებელი ემოციებისთვის

აპრილი 4, 2021
#OK! უგემრიელესი ტკბილეული „ჩოკოლატლისგან“
Gastro

#OK! უგემრიელესი ტკბილეული „ჩოკოლატლისგან“

მარტი 31, 2021
#OK! როგორ მოვამზადოთ შემწვარი სიმინდის სალათა კამერონ დიაზის რეცეპტით
Gastro

#OK! როგორ მოვამზადოთ შემწვარი სიმინდის სალათა კამერონ დიაზის რეცეპტით

მარტი 18, 2021

ახლა კითხულობენ

#OK! რიტა ორას გემოვნებიანი იმიჯი! მომღერალი აბრეშუმის ორეულს ირგებს!

#OK! რიტა ორას გემოვნებიანი იმიჯი! მომღერალი აბრეშუმის ორეულს ირგებს!

მარტი 29, 2021
#OK! კომპანია „გალფი“ ქართულ ბაზარზე

#OK! კომპანია „გალფი“ ქართულ ბაზარზე

მარტი 11, 2021
#OK! ანჯელინა ჯოლისა და ბრედ პიტის შვილმა სასამართლოს ჩვენება მამის საწინააღმდეგოდ მისცა

#OK! ანჯელინა ჯოლისა და ბრედ პიტის შვილმა სასამართლოს ჩვენება მამის საწინააღმდეგოდ მისცა

მარტი 23, 2021
#OK! 10 საკულტო როლი მონიკა ბელუჩის შემოქმედებიდან

#OK! 10 საკულტო როლი მონიკა ბელუჩის შემოქმედებიდან

მარტი 23, 2021

კვირის ჰიტები

#OK! ულამაზესი წყვილი: რუსკა თურმანიძემ და გურამ ხუციშვილმა ურთიერთობა გაასაჯაროვეს

#OK! ულამაზესი წყვილი: რუსკა თურმანიძემ და გურამ ხუციშვილმა ურთიერთობა გაასაჯაროვეს

აპრილი 9, 2021
#OK! ქეთა თოფურიას ვიზუალური ტრანსფორმაცია

#OK! ქეთა თოფურიას ვიზუალური ტრანსფორმაცია

აპრილი 8, 2021
#OK! ირაკლი მაქაცარია შეყვარებულია! ვარსკვლავი საყვარელი ქალბატონის ვინაობას ამხელს

#OK! ირაკლი მაქაცარია შეყვარებულია! ვარსკვლავი საყვარელი ქალბატონის ვინაობას ამხელს

აპრილი 10, 2021
#OK! რატომ შეაშფოთა სელენა გომესის უახლესმა ფოტოებმა საზოგადოება

#OK! რატომ შეაშფოთა სელენა გომესის უახლესმა ფოტოებმა საზოგადოება

აპრილი 11, 2021
  • OK! Men
  • წითელი ხალიჩა
  • პაპარაცი
  • სტილი
  • OK! ტესტები
  • საიტის არქივი

შედეგები არ არის
ყველა შედეგის ნახვა
  • Magazine
    • რედაქტორისგან
    • ინტერვიუ
    • პერსონა
    • Fashionista
  • OK! Books
    • Fashion
    • Health & Beauty
    • Décor
    • Travel
    • Gastro
    • Techno
  • OK! News
  • Hollywood News
  • Fashion News
  • ვიდეო
  • სამეფო ოჯახი
  • წყვილები
  • OK! Men
  • OK! Kids
  • წითელი ხალიჩა
  • პაპარაცი
  • სტილი
  • OK! ტესტები