• ჩვენ შესახებ
  • კონტაქტი
  • რეკლამა
  • კონფიდენციალურობის პოლიტიკა
  • საიტის არქივი
  • OK! ჟურნალი
    • რედაქტორისგან
    • OK! ექსკლუზივი
    • ინტერვიუ
    • პროექტები
    • OK! ბათუმი
    • OK! ქუთაისი
  • OK! News
  • OK! ბიზნეს სელებრითი
  • OK! მენეჯერი
  • OK! Doctors
  • OK! Sport
  • OK! ვიდეო
    • OK! მასპინძელი
    • OK! ჭიქა ყავასთან
    • OK! ჭიქა ღვინოსთან
    • OK! სახლში
    • OK! სხვა კითხვები
    • OK! მეგობრები
    • OK! Story
    • OK! ტეხავს
  • OK! Business
შედეგები არ არის
ყველა შედეგის ნახვა
  • OK! ჟურნალი
    • რედაქტორისგან
    • OK! ექსკლუზივი
    • ინტერვიუ
    • პროექტები
    • OK! ბათუმი
    • OK! ქუთაისი
  • OK! News
  • OK! ბიზნეს სელებრითი
  • OK! მენეჯერი
  • OK! Doctors
  • OK! Sport
  • OK! ვიდეო
    • OK! მასპინძელი
    • OK! ჭიქა ყავასთან
    • OK! ჭიქა ღვინოსთან
    • OK! სახლში
    • OK! სხვა კითხვები
    • OK! მეგობრები
    • OK! Story
    • OK! ტეხავს
  • OK! Business
შედეგები არ არის
ყველა შედეგის ნახვა
OK Magazine
შედეგები არ არის
ყველა შედეგის ნახვა
მთავარი Gastro

#OK! პურის მომზადების ტექნოლოგია და გამორჩეული არომატი

September 4, 2021
საკითხავი დრო: 1 min read

ავთანდილ ცეცხლაძე – შეფმზარეული და კვების პროდუქტების ტექნოლოგი

ავთანდილ, გვესაუბრეთ თქვენს ამჟამინდელ საქმიანობაზე.

პროფესიით შეფმზარეული და კვების პროდუქტების ტექნოლოგი ვარ. ბოლო წელიწადნახევარი პურის ბუნებრივ საფუარზე მომზადების ტექნოლოგიას დავუთმე. შევისწავლე საფუძვლიანად და ამ ეტაპზე ამით ვარ გატაცებული.

როგორ გაგიჩნდათ ინტერესი?

კარგად მახსოვს ბებიის მიერ გამომცხვარი პური, მისი არომატი. კარაქიანი პური თავისივე მისადევნებლებით (მურაბა, ჯემი), რომელიც მგონია, რომ ბავშვობის მოგონების ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ნაწილია. მეც, ჩემი პროფესიიდან გამომდინარე, გადავწყვიტე პურისთვის მეტი ყურადღება დამეთმო და აღმედგინა ბუნებრივ საფუარზე, იგივე პურის დედაზე, მომზადების ტექნოლოგია. სწორედ ამ მომენტში აღმოვაჩინე ბავშვობის არომატები, ბებიის პურის არომატი, რომელმაც წამიერად ბავშვობაში დამაბრუნა. პურის ცხობა კი იქცა ერთგვარ ბილეთად წარსულში სამოგზაუროდ. ყოველთვის ვამბობ და კიდევ გავიმეორებ, რომ ცხობის პროცესში ფიზიკის, ქიმიის, მათემატიკის სწორი გამოყენების მიღმა, რაღაც სხვა ძალაა საჭირო. რაღაც მისტიკური, რაღაც არაამქვეყნიური.

 

თქვენ რომელი სახეობის პურს სთავაზობთ საზოგადოებას?

პურს, რომელსაც მე ვაცხობ, არტიზანული პური ეწოდება. მივიჩნიოთ, რომ ხელნაკეთი პურია. რამდენიმე ვარიანტია: თეთრი ფქვილისგან დამზადებული პური, ასევე, ვამზადებ ცეხვილი ფქვილის დამატებით, ჭვავის ფქვილის გამოყენებით. გარდა ამისა, საინტერესო რეცეპტს მივაგენი ჩემსავე ინიციატივით. ვინაიდან ვართ ქართველები და ჩვენი ტრადიციული მახასიათებელია ყურძენი, გამოვიყენე ყურძნის წიპწის ფქვილი, რომლისგანაც ვამზადებ პურს.

სად არის შესაძლებელი თქვენი გამომცხვარი პურის შეძენა და დაგემოვნება?

ჩემი ბოლო პროექტი, რომელიც პურს ეხება და ჩემსავე რეცეპტით მზადდება, არის ქართული მაღაზიების ქსელი „წერტი“.

რამდენად შრომატევადია პურის გამოცხობის  პროცესი?

იმაზე შრომატევადია, რაც გარედან, შეუიარაღებელი თვალით ჩანს. პრინციპში, როცა ამ პროფესიაში ხარ, გავიწყდება, ძილი რა არის. ალბათ პროფესიას თუ ოდესმე შეიცვლი ადამიანი, ამის შემდეგ მოგიწევს ისწავლო ძილი თავიდან. ასე რომ, სანამ გემრიელი პური თქვენამდე მოვა, გახსოვდეთ, რომ უზარმაზარი შრომაა ჩადებული თითოეულ ნაჭერსა თუ ნამცეცში. საათობრივად რომ გითხრათ, 18-დან 24 საათამდეა საჭირო პროდუქტის მისაღებად.

რამდენად დიდია საზოგადოების ინტერესი განსხვავებული სახეობის პურის მიმართ?

ინტერესი საკმაოდ დიდია. უფრო სწორი ვიქნებით, თუ ვიტყვით, რომ მზარდია. საჭიროა ითქვას, რომ როგორც ღვინო იქნება გადარჩენილი, ასევეა გადასარჩენი ეს კულტურა. ადრე მთავარი იყო X რაოდენობა ღვინო მიგვეღო და ნაკლებად ვაქცევდით ყურადღებას ყურძენს, მის ჯიშებსა და მოვლას. ასევეა ეს ინდუსტრიაც − ჩვენ ვიღებთ X რაოდენობა პურს, მაგრამ ნაკლებად ვაქცევთ ყურადღებას ხორბალს, მის ჯიშებს, დაფქვის ტექნოლოგიას და ბევრ სხვა ნიუანსს. გულსატკენია, როდესაც იცი, რომ სამყაროში არსებულ ხორბლის გვარში შემავალი 27 სახეობიდან, საქართველოში გვხვდება და აღწერილია 14 სახეობა. საქართველო, როგორც ვაზის, ასევე ხორბლის წარმოშობის ქვეყანაა. კოლხეთის ტერიტორიაზე ჩატარებული გათხრების დროს, ძველი ადამიანების სადგომებსა და სამარხებში აღმოჩენილ იქნა (ძვ. წელთაღრიცხვით) V-IV ათასწლეულის დანახშირებული ნიმუშები ხორბლის მარცვლების სახით. ამიტომ უფრო მეტი ძალისხმევა და ყურადღება სჭირდება ქართულ ხორბალს და შესაბამისად, ქართულ პურს.

 

ასევე გაეცანი

#OK! ისტორიების მატარებელი სასტუმრო „მემუარი“
Gastro

#OK! ისტორიების მატარებელი სასტუმრო „მემუარი“

July 10, 2025
#OK! რესტორანი „დანდიანა“ – ნეტარების საბადო, ბედნიერებისა და კმაყოფილების სინთეზი
Gastro

#OK! რესტორანი „დანდიანა“ – ნეტარების საბადო, ბედნიერებისა და კმაყოფილების სინთეზი

July 8, 2025
#OK! რესტორანი პანორამა –  ადგილი, სადაც ყოველთვის მნიშვნელოვანი ხარ
Gastro

#OK! რესტორანი პანორამა –  ადგილი, სადაც ყოველთვის მნიშვნელოვანი ხარ

June 17, 2025
#OK! ჯანსაღი კვების მნიშვნელობა ჯანმრთელობისთვის
Gastro

#OK! ჯანსაღი კვების მნიშვნელობა ჯანმრთელობისთვის

June 24, 2025

ახლა კითხულობენ

#OK! აჭარაბეთ არენა – „აჭარაბეთის“ სახელობის სტადიონი ბათუმში

#OK! აჭარაბეთ არენა – „აჭარაბეთის“ სახელობის სტადიონი ბათუმში

September 13, 2021
#OK! ჯანსაღი კვების მნიშვნელობა ჯანმრთელობისთვის

#OK! ჯანსაღი კვების მნიშვნელობა ჯანმრთელობისთვის

June 24, 2025
#OK! ყველაზე უგემოვნოდ ჩაცმული ვარსკვლავები Billboard Music Awards-ის 2021 წლის წითელი ხალიჩიდან!

#OK! ყველაზე უგემოვნოდ ჩაცმული ვარსკვლავები Billboard Music Awards-ის 2021 წლის წითელი ხალიჩიდან!

May 24, 2021
#OK! ქეით მიდლტონის დახვეწილი სტილის საიდუმლო და 7 ჩაცმულობა, რომელიც მისი გარდერობის განუყოფელი ნაწილია

#OK! ქეით მიდლტონის დახვეწილი სტილის საიდუმლო და 7 ჩაცმულობა, რომელიც მისი გარდერობის განუყოფელი ნაწილია

September 14, 2021

კვირის ჰიტები

#OK! როგორ შევარჩიოთ ფიზიკური აქტივობა პიროვნული ნიშნებით? – ახალი კვლევები და საზაფხულო რჩევები

#OK! როგორ შევარჩიოთ ფიზიკური აქტივობა პიროვნული ნიშნებით? – ახალი კვლევები და საზაფხულო რჩევები

July 9, 2025
#OK! ვირტუალური რეალობა შფოთვისა და დეპრესიის სამკურნალოდ – როგორ მუშაობს VR ფსიქოთერაპიაში?

#OK! ვირტუალური რეალობა შფოთვისა და დეპრესიის სამკურნალოდ – როგორ მუშაობს VR ფსიქოთერაპიაში?

July 10, 2025
ეს ქალაქი სითბოს, ხასიათს და ისტორიას ისე აერთიანებს, როგორც არავინ არსად – არჩილ ჯალაღონია

ეს ქალაქი სითბოს, ხასიათს და ისტორიას ისე აერთიანებს, როგორც არავინ არსად – არჩილ ჯალაღონია

July 12, 2025
#OK! პატარა იდეები საზღვრების გარეშე

#OK! პატარა იდეები საზღვრების გარეშე

July 12, 2025
  • ჩვენ შესახებ
  • კონტაქტი
  • რეკლამა
  • კონფიდენციალურობის პოლიტიკა
  • საიტის არქივი

შედეგები არ არის
ყველა შედეგის ნახვა
  • OK! ჟურნალი
    • რედაქტორისგან
    • OK! ექსკლუზივი
    • ინტერვიუ
    • პროექტები
    • OK! ბათუმი
    • OK! ქუთაისი
  • OK! News
  • OK! ბიზნეს სელებრითი
  • OK! მენეჯერი
  • OK! Doctors
  • OK! Sport
  • OK! ვიდეო
    • OK! მასპინძელი
    • OK! ჭიქა ყავასთან
    • OK! ჭიქა ღვინოსთან
    • OK! სახლში
    • OK! სხვა კითხვები
    • OK! მეგობრები
    • OK! Story
    • OK! ტეხავს
  • OK! Business
  • OK! კულტურა
  • OK! შოუ ბიზნესი
  • OK! Books
    • Fashion
    • Health & Beauty
    • Décor
    • Travel
    • Gastro
    • Techno
  • OK! Events
    • OK! Talk
    • OK! ვახშამი
  • OK! ტესტები